PODCAST REZOLVAT După zeci de ani de predat, Mirela Ștețco a ieșit din învățământ, deși era în vârful carierei. Și-a dat seama că ce făcea, nu făcea bine. „Am avut câteva momente în care am înțeles că ceea ce fac este profund greșit”. N-a părăsit însă domeniul, ci a pus umărul la creșterea Teach for Romania, un ONG care caută oameni cu potențial, îi pregătește să devină profesori în medii vulnerabile din țară și îi susține în parcursul lor acolo. Teach for Romania a pornit de la ideea că fiecare elev trebuie să aibă acces la educație de cea mai bună calitate. Ce a funcționat în acești zece ani și poate fi replicat la scară mai mare?
Am discutat în primul episod din podcastul Rezolvat despre cum aduci și ții copiii în sistem, despre provocările, limitele și soluțiile pe termen lung.
Rezolvat este primul proiect de jurnalism de soluții pe educație, iar primele episoade abordează tema abandonului școlar, căci România e la acest capitol în fruntea Uniunii Europene. Noi am mers către oamenii care au soluțiile.
Un sfert de milion dintre copiii din România sunt neșcolarizați, potrivit Băncii Mondiale. Sistemul de educație este domeniul în care se observă cel mai clar inegalitatea socială. Elevii din zonele rurale au un risc de peste cinci ori mai mare să renunțe la școală mai devreme decât colegii lor de la oraș, arată Eurostat. Aici este o analiză a stării de fapt în România lui 2024, realizată de jurnalista Cristina Radu.
De ce un proiect de jurnalism de soluții în educație? Motivația jurnaliștilor Școala9 o găsiți aici.
Mâine, găsiți aici și interviul în formă de print, în care veți afla de la Mirela cum lucrează profesorii Teach în medii vulnerabile și care este sprijinul pe care ei îl primesc pas cu pas ca să nu simtă că munca lor e în zadar.
Echipa de proiect:
Jurnaliști: Andreea Archip, George Herlaș, Cristina Radu
Ilustrații: Simina Popescu
Imagine: Sorin Grigoreanu