Părinții britanici, alături de profesorii care au închis școlile și au intrat în grevă. Cer salarii mai mari și mai puține ore de muncă

Părinții britanici, alături de profesorii care au închis școlile și au intrat în grevă. Cer salarii mai mari și mai puține ore de muncă

La 1 februarie 2023, profesorii din Anglia și Țara Galilor s-au alăturat omologilor lor scoțieni, intrând în grevă, ceea ce a dus la închiderea pe scară largă a școlilor. Profesorii au reprezentat o parte din cei aproximativ o jumătate de milion de lucrători aflați în grevă în Marea Britanie. Ce vor ei? Îmbunătățirea salariilor și a condițiilor de muncă. Copiii, și-așa derutați de pandemia de COVID-19, sunt cei care vor suporta consecințele pe termen lung, scrie The Conversation. 

06.02.2023

de Adelina Mărăcine FOTO Profimedia

Un sondaj recent realizat de compania britanică YouGov sugerează că aproximativ jumătate din publicul britanic sprijină profesorii în grevă și un număr semnificativ (44%) dă vina pe guvern pentru grevă, mai degrabă decât pe profesori sau pe sindicate. Doar asistentele medicale, personalul de pe ambulanță și pompierii se bucură de mai mult sprijin public pentru acțiunea lor, scrie The Conversation

Profesorii sunt, bineînțeles, conștienți de efectul acțiunii asupra copiilor și a educației acestora. Pentru a minimiza perturbările, nicio școală nu va fi închisă mai mult de patru zile în Anglia, dar problemele de lungă durată din cadrul profesiei au ajuns acum într-un punct critic.

Gillian Keegan, în vârstă de 54 de ani, este al cincilea secretar de stat pentru Educație din ultimele 12 luni, echivalentul ministrului educației de la noi. În ultimele zile, ea a precizat că discută cu reprezentanții profesorilor, dar continuă să se confrunte cu provocări semnificative pentru a se asigura că sistemul educațional răspunde nevoilor elevilor.

Salarizarea și volumul de muncă

O problemă principală a grevelor este cea a salariilor. În ciuda creșterilor salariale pentru profesori în anul universitar 2022-2023, acestea nu corespund ratei actuale a inflației, potrivit sursei citate. Dar salariile reprezintă doar una dintre problemele sectorului școlar.

În prezent, salariile profesorilor din Anglia variază între 28.000 și 53.000 de lire sterline anual, în funcție de zona în care lucrează, nivelul de pregătire, experiență și activități suplimentare asumate. Nivelul este mult superior celor din Europa Centrală și de Est, dar considerabil sub cel al unor țări vest europene precum Germania, Olanda sau Danemarca. 

Provocările continue în ceea ce privește recrutarea și păstrarea personalului sunt deosebit de importante. În primii doi ani de la calificare, 17% dintre profesori părăsesc profesia. Iar guvernul nu reușește să recruteze suficienți profesori noi pentru a-i înlocui.

Există lipsuri serioase în ceea ce privește recrutarea pentru unele materii cheie din învățământul secundar. În anul școlar 2022-2023, recrutarea de profesori de informatică a fost cu 70% sub țintă. Pentru profesorii de fizică, aceasta a fost cu 83% sub țintă. Există o imagine de ansamblu a unei recrutări insuficiente în întregul sector.

O altă problemă cu care se confruntă ministrul este volumul de muncă al profesorilor. Un sondaj efectuat în Anglia înainte de pandemie a arătat că profesorii din învățământul secundar care lucrează cu copii cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani muncesc, în medie, 50 de ore pe săptămână. Profesorii primari cu normă întreagă lucrează peste 52 de ore pe săptămână.

Mai mult de jumătate dintre profesori au considerat că volumul lor de muncă era imposibil de gestionat. Pierderea de personal izvorăște și din această problemă. 

Consecințele închiderii școlilor 

Între timp, elevii încă resimt efectele închiderii școlilor din cauza pandemiei de COVID-19. Ca urmare, decalajele în ceea ce privește rezultatele persistă, în special pentru copiii din medii vulnerabile. Acest lucru pune și mai multă presiune asupra profesorilor, notează The Conversation. 

În plus, impactul pe termen lung al pandemiei este încă resimțit în școli: în condițiile în care serviciile de sănătate mintală sunt în continuare solicitate, mulți profesori se confruntă cu provocări suplimentare în ceea ce privește educația celor mici. Recent, organizațiile caritabile au solicitat guvernului britanic să elaboreze un plan cuprinzător de asistență medicală mentală, inclusiv pentru copii.

Ce spun părinții

Succesul sistemului educațional nu a fost niciodată mai important decât acum, când ne recuperăm după șocurile economice și sociale din ultimii ani, scrie sursa citată. Este posibil ca unii părinți să considere că aceste greve vor perturba semnificativ educația copiilor și se întreabă dacă profesorii au ales momentul oportun pentru a asta. 

Pe de altă parte, cadrele didactice susțin că iau măsuri pentru a proteja serviciile publice vitale și nu pentru a le amenința.

În plus, pentru a produce o generație de tineri care să aibă competențele, cunoștințele și abilitățile necesare pentru a răspunde nevoilor țării, ministrul Educației va trebui să fie capabil să creeze condițiile în care profesorii pot fi formați, recrutați și menținuți în profesie. Asta cer și profesorii care au intrat acum în grevă. 

 

Adelina Mărăcine

reporter

Adelina Mărăcine lucrează în presă din 2017. După ce a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității din București, a devenit redactor la „Adevărul” și, ulterior, reporter al ediției „Weekend Adevărul”. S-a alăturat echipei „Libertatea” în vara anului 2021 și poate fi găsită la adelina.maracine@ringier.ro.

CUVINTE-CHEIE

greva profesori elevi școală marea britanie salarii