Oana Ene este elevă în clasa a 11-a, profilul matematică-informatică bilingv engleză, la Colegiul Național „B. P. Hasdeu”din Buzău. Este pasionată de scris și de muzică, pe care le consideră „o formă de regăsire”. Cea mai mare pasiune a sa este limba franceză și își dorește să urmeze o carieră în diplomație.
Examenele s-au terminat, iar notele pe care le primește educația românească sunt subiect de contestație. În cea mai dificilă vară din anii 90 încoace, cifrele și studiile arată o societate din ce în mai ruptă în două, fără notă de trecere la materiile solidaritate și echitate. În acest context, este periculos să cădem și testul sincerității.
Părinții din toată lumea au aceleași îngrijorări cu privire la vaccinul anti-COVID pentru copiii între 5 și 11 ani, aprobat deja de Agenția Europeană a Medicamentului. Școala 9 a vorbit despre eficiența și riscurile vaccinului cu medicul primar pediatru Mihai Gafencu, fost manager al Spitalului de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. Doctorul a ținut sesiuni de informare cu profesorii și directorii de școli din județ. Crede și în puterea exemplului, așa că fiica lui de 10 ani va fi printre primii vaccinați.
În ultimii doi ani, 340 de școli din România au primit toalete noi sau renovate în interior. În comuna Motoșeni, din Bacău, de exemplu, s-au construit toalete noi la toate cele șase unități de învățământ. Prima toaletă a fost făcută în școala principală cu ajutorul Fundației Terre des Hommes și asta a dat curaj directorului școlii și primarului să găsească fonduri și pentru restul. „Câteodată trebuie să vină cineva din exterior și să-ți spună: da, poți!”, s-a convins activista Alina Mirt. În toată țara, mai sunt 836 de unități de învățământ cu toaleta în curte.