În învățământul profesional și tehnic, rata de succes la examenele de certificare este de 100%. Madlen Șerban, profesor asociat la Universitatea din București, cu experiență în arhitectura politicilor educaționale, explică de ce nu ar trebui să ne bucure această reușită: aceste certificate nu au și calitatea pregătirii în spate și trebuie revizuite. Profesoara a fost coordonatoarea grupului de lucru „Curriculum școlar pentru meserii emergente” în contextul elaborării Strategiei de digitalizare a educației și a explicat pentru Școala 9 care sunt pașii pentru a adapta școala cu piața muncii. „Oamenii deja au aflat că există viață în afara cutiei pe care o numim România. Și pleacă.”
Profesoara de matematică Roxana Goga este unul dintre dascălii care s-au infectat cu coronavirus după trei săptămâni de la începerea școlii. Predă la Colegiul Național „Sf. Sava” și este director adjunct la Colegiul Național „Spiru Haret” din București. În urmă cu două săptămâni s-a simțit rău. Preda deja de câteva zile online când au apărut primele simptome.
Roxana Goga este unul dintre zecile, poate sutele de profesori care s-au infectat de la începerea școlii. Ministerul Educației nu are o evidență exactă. Singurele informații vin de la Institutul Național de Sănătate Publică, potrivit căruia în perioada 28 septembrie - 11 octombrie existau 40 de focare în învățământ și 186 de cazuri confirmate.
Am întrebat liceeni români care au început anul școlar în Statele Unite prin programul FLEX care sunt cele mai mari diferențe față de sistemul românesc de învățământ.