Ilustratoare

Alina Marinescu

Părinții nu prea înțeleg de ce, dar nu contează.

Alte articole

Cancelarie

Scrisorile unui învățător român dispărut în Al Doilea Război Mondial, trimis la o școală din Bucovina „să dăm lumină celor care au trăit în întunericul comunist”

de Andreea Archip

O familie din Zalău vrea să meargă pe urmele unchiului mort în Al Doilea Război Mondial, în „marea încercuire de la Stalingrad”. Considerată una dintre cele mai sângeroase bătălii, armata română, în alianță cu Germania nazistă, a pierdut atunci zeci de mii de soldați. Înainte de tragedie, Vasile Har, un tânăr, de doar 24 de ani, fusese trimis să repună pe picioare o școală distrusă din satul Chisla-Salieva. Atunci localitatea se afla în Bucovina proaspăt alipită României, astăzi este în Ucraina. Scrisorile tânărului soldat absolvent al școlii de institutori sunt o pagină de istorie a unei comunități care încerca în vremuri grele să reinstaureze unclimat de normalitate și să-și readucă la școală copiii.

31.10.2022
Laborator

Poveștile noastre preferate din 2019

De la analiza impactului pe care discursul ministrului educației îl are în relațiile dintre părinți și profesori la povestea intimă a unor copiii pentru care școala nu e calea pentru a ieși din sărăcie, iată articolele de anul acesta care ne-au plăcut cel mai mult.

26.12.2019
REZOLVAT

Ce soluții au găsit pentru o școală de la țară 20 de activiști și profesori, adunați la lansarea ziarului REZOLVAT

de Cristina Radu, ilustrație: Andreea Chirică

Am lansat primul număr al ziarului REZOLVAT și am adus la masă oameni din educație care dețin și au aplicat deja soluții concrete la probleme punctuale din școala românească. I-am provocat pe toți la un exercițiu de imaginație: cum își pot uni forțele ca să ajute o comunitate vulnerabilă de elevi din mediul rural, cu abandon școlar și note mici? Rămâi până la final pentru o situație de tipul viața bate filmul.

03.03.2025