Profesori de Școala 9

„Profesori de Școala 9” este o rubrică bilunară scrisă de Monica Halaszi și Horia Corcheș.

 

Monica Halaszi lucrează în domeniul educației de 30 de ani. Predă limba și literatura română, este autoarea unor programe și manuale școlare, formator național și inițiatoarea concursului „Lectura ca abilitate de viață”. A publicat articole pe teme de educație în Dilema veche și în Tribuna învățământului. Și-ar dori ca școala românească să se recredibilizeze, iar vocea profilor să conteze cu adevărat. Nu crede că i s-ar fi potrivit o altă profesie, urăște când i se spune că este dascăl și și-ar dori să călătorească mai mult. Și fiindcă îi place să analizeze diverse aspecte din domeniul educației, s-a decis să scrie despre ele.

 

Horia Corcheș este prof de română. A fost prof și la țară, și la tehnologice, și la colegii de top. Este autorul romanului pentru copii „Istoria lui Răzvan”, al romanului „Partaj”, dar și al altor proze scurte sau poezii. Scrie săptămânal în revista Dilema veche. Ca profesor, îi place să transforme predarea clasică a limbii și literaturii române într-una mai prietenoasă. A scris manuale școlare, diverse auxiliare didactice, este membru în varii comitete și comiții, dar îi place, în egală măsură (cel puțin...) să se dea cu bicicleta, să meargă la sală, să stea la soare pe plajă sau să citească în balcon. 

 

Alte articole

Laborator

Ministrul Educației din Moldova, Igor Șarov: „Închiderea școlilor va fi ultima variantă, acolo unde nu vor mai exista alte posibilități”. Un fost ministru din România îl ajută cu sfaturi

de Andreea Ofițeru

Ministrul Educației din Republica Moldova, Igor Șarov, a explicat demersurile pe care le-a făcut ca să țină cât mai mult școlile deschise pe timp de pandemie și să-i pregătească pe profesori să predea online.

Republica Moldova a început anul școlar cu toate școlile deschise și au încheiat primul semestru, pe 25 octombrie, cu doar 19 școli în carantină, din 1240. Adică sub 2%. Prin comparație, în această săptămână, în România, numărul școlilor în care se predă online și în sistemul hibrid este mai mare decât al celor în care se învață față în față.

04.11.2020
Laborator

De ce elevi cu medii peste 9 nu au prins un loc la liceu? Un specialist IT explică avantajele și dezavantajele unei admiteri cu adevărat „computerizate”

de Ionuț Fantaziu

Patru elevi care au obținut medii peste 9 la Evaluarea Națională de anul acesta au rămas fără un loc la liceu, după repartizarea computerizată. Din păcate, astfel de povești fac parte din rutina admiterii la liceu. Am întrebat un specialist IT și pe reprezentanta unei organizații de părinți unde văd problemele în sistemul de astăzi și cum ar arăta o aplicație integral digitalizată pentru admitere. 

24.07.2023
Laborator

Fragment din cartea Juliei Boca, tânăra care a revenit în țară după ce a absolvit o prestigioasă universitate din SUA. „Inima mea tânjea după acasă…”

Redacția Școala 9

Julia Boca, tânăra din Galați care a studiat la Colegiul Wellesley din SUA, s-a întors în țară și și-a deschis, la București, o mică firmă de consultanță. Marcată de experiența din State, Julia s-a hotărât să pună totul pe hârtie: lucrurile care au făcut-o fericită, reușitele și eșecurile, depresia și sentimentul de singurătate, dorul de casă. Lucrează acum la o autobiografie, care speră să fie gata în câteva luni. Publicăm în Școala 9 un fragment.

09.11.2023