Ce înseamnă educația sexuală și ce rezultate concrete are. Soluții de la două ONG-uri cu experiență în România

REZOLVAT. Pe voi cine v-a învățat să folosiți un prezervativ? Vă amintiți și cum vă făcea să vă simțiți faptul că nu știați mai nimic despre corpul vostru? Noua temă pe care o lansăm în cadrul proiectului nostru de jurnalism de soluții în educație -  REZOLVAT este educația sexuală. Am discutat în primul podcast din serie cu Adriana Radu, președinta Asociației Sexul vs. Barza și cu Gabriel Brumariu, directorul executiv al Societății pentru Educație Contraceptivă și Sexuală - SECS.

04.07.2025

de Andreea Archip

I-am întrebat pe elevi în urmă cu doi ani ce își doresc să învețe la școală. Majoritatea ne-au spus că și-ar dori să aibă în orar educația sexuală. Două dintre cele mai mari organizații de părinți susțin de asemenea predarea educației sexuale în școli și foarte mulți părinți din toată țara vor asta, arată un alt sondaj. O spun și Adriana Radu de la Sexul versus Barza și Gabriel Brumariu de la SECS. Organizațiile au lucrat la firul ierbii cu copii și părinți, dar au făcut și advocacy pentru schimbarea politicilor publice. „Părinții nu sunt atât de conservatori cum se crede”, spune Gabriel. O nucă tare rămâne însă asumarea politică. 

REZOLVAT a pregătit o serie de articole și podcasturi despre tema atât de necesară a educației sexuale. Ce soluții sunt în lume, ce este deja implementat la noi și, mai ales, cum putem să răsturnăm cifrele care ne pun eticheta „așa nu” la nivel european. 

Suntem prima țară în Europa în ceea ce privește numărul mamelor minore, am înregistrat o creștere alarmantă a cazurilor de boli cu transmisie sexuală în ultimii ani, suntem prima țară-sursă din Europa în ce privește traficul de persoane. În prima jumătate a anului trecut, Salvați Copiii a identificat aproape 4.000 de materiale cu abuzuri sexuale asupra copiilor, majoritatea dintre ele imagini cu abuz sexual sau cu minori în ipostaze sexualizate. Cele mai multe dintre ele create chiar de către minori.

Educația sexuală le oferă tinerilor cunoștințe, competențe, atitudini și valori care îi ajută să își protejeze sănătatea, să dezvolte relații sociale și sexuale respectuoase, să facă alegeri responsabile, să înțeleagă și să protejeze drepturile celorlalți, să se simtă bine în corpul lor, definește Organizația Mondială a Sănătății.

Nu ne uităm doar la cifrele tragediei în care ne aflăm, ci și la cercetările care arată cum se obțin rezultate. La ce putem face.

De aceea, în primul episod de podcast vorbim cu reprezentanții a două organizații care și-au dovedit cu cifre eficacitatea programelor. SECS este în România din anii 1990, iar Sexul vs. Barza care a început ca un canal de Youtube a ajuns să împingă proiecte importante pe agenda politicienilor, cum ar fi nevoia cabinetelor de planning familial. 

„Educația sexuală nu înseamnă doar sarcină, contracepție, concepție, infecție cu transmisie sexuală, ceea ce se vehiculează foarte mult și apoi merge în derizoriu și cu alte subiecte. Ce conțin aceste cursuri și se discută foarte multe este despre consimțământ, despre un stil de viață sănătos, despre nevoia de a face mișcare la pubertate”, spune Gabriel Brumariu.

Echipa de proiect:

Coordonator de temă: Cristina Radu

Jurnaliști: Cristina Radu, Andreea Archip, Raluca Cristea

Ilustrații: Simina Popescu

Imagine: Sorin Grigoreanu

Montaj: Bogdan Pîrlea

Andreea Archip

editor coordonator

Cel mai mult pe lume îmi place să fiu reporter. Nu știam asta când am dat la Facultatea de Jurnalism la Iași, dar am avut fler. Până la Școala 9, în cei 18 ani de presă, am fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Îmi place să fiu pe teren, să vorbesc cu oamenii, să filmez, să montez, să documentez, să scriu. 

CUVINTE-CHEIE

rezolvat podcast rezolvat educatie sexuala