Maria Melente

Maria Melente este profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București. Iubește educația nonformală și învățarea prin joc și și-a făcut un țel din a crea conținuturi relevante pentru viața reală, în afara porților școlii. O găsiți pe Instagram, @profaderomana.ro, unde le dă sfaturi elevilor, rezolvă pentru ei teste de antrenament și prezintă recomandări de lectură deopotrivă pentru elevi, profesori și părinți.

Alte articole

Cancelarie

Urmăriți în direct dezbaterea online „Profesorii și disciplina”

Redacția Școala 9

Școala 9 organizează astăzi, de la ora 15.00, dezbaterea online „Profesorii și disciplina”, la care este invitat și Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Evenimentul poate fi urmărit pe Facebook. Vom vorbi despre cum pot fi rezolvate abaterile disciplinare ale cadrelor didactice împreună cu: Cornelia Popa Stavri, secretar general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Andreea Ionescu, fondatoare a Grupului civic „Părinții cer schimbare”, Antonia Pup, editorialistă Școala 9 și activistă în domeniul educației și Rareș Cotoi, secretar executiv al Consiliului Național al Elevilor.

11.05.2022
Cancelarie

Editorial. Picioarele lui Barbie și lumea școlii

de Monica Halaszi și Horia Corcheș

Dincolo de multe altele petrecute de-a lungul verii care se apropie de final, un eveniment cinematografic a atras atenția (un eveniment cinematografic dominat de roz, așa cum ne-am dori să fie și viața noastră, inclusiv componenta profesională a acesteia) – premiera filmului Barbie (2023, regia Greta Gerwig). Filmul a suscitat un anumit interes în rândul publicului adult (din ce am citit este vorba tocmai de un film pentru un public adult, în ciuda a ceea ce pare a fi) și a generat comentarii diverse (cum stă bine oricărui produs artistic): pro, contra, neutre. 

16.08.2023
Clasă

Editorial. Școlile pilot de la țară, din timpul lui Ferdinand I. Cum se învăța în plin război și epidemie de tifos

de Antonia Pup

În plin război, acum o sută de ani, se înființau 40 de școli la țară. Se discuta intens, ca și cum, despre programa școlară și pregătirea elevilor pentru viață. Cei înscriși la școală învățau inclusiv „studiul tablourilor”, făceau mult sport și erau pregătiți într-ale gospodăriei. Iar extrașcolar, aveau cursuri pe care azi le-am numi de „public speaking” și scriere creativă. Antonia Pup aduce în atenție, ca studiu de caz, școala din Vulcani de la care am putea învăța când vorbim de înființarea școlilor-pilot de astăzi. Astăzi, al treilea episod al seriei „Școala veche”. 

25.05.2021