EN PLANNER by Școala 9. Învață să analizezi propozițiile și să construiești frazele ca un expert

EN PLANNER by Școala 9. Învață să analizezi propozițiile și să construiești frazele ca un expert

Subiectul, predicatul, complementul îți cam dau bătăi de cap? Dar construcțiile incidente, concesive și condiționale? Și cum e cu conjuncțiile acelea coordonatoare și subordonatoare? Dacă încă încerci să le lămurești, acum este momentul să treci prin lecțiile de la școală. Profesoara de română Maria Melente este din nou aici cu planificarea recapitulării și cu o hartă mentală care să te ajute să legi ușor termenii gramaticali.

04.04.2025

de Maria Melente, ilustrație: Simina Popescu

Dragul meu elev, imaginează-ți discuția de pe grupul de Whatsapp cu prietenii tăi cu o seară înaintea examenului. Fiecare dintre voi scrie într-o veselie - „ați învățat??”, „sunt praf la sintaxăăă”, „vreau și eu schema de caracterizare plz”, „ce-i cu fraza asta?”, „nu vă mai plângeți, va fi bine!! 💪🏻” și multe alte replici în diverse niveluri de haz. Fiecare dintre acestea este o propoziție - iar toate, laolaltă, creează, cu umor, panică și speranță, o conversație complexă.

Ești deja pionier în ale recapitulării pentru Evaluarea Națională! Mă bucur că îți pot fi alături pe acest drum care, știu, pare plin de curbe amețitoare care nu se mai termină. Faptul că ești aici, în miros de primăvară nehotărâtă și în prag de vacanță, este semn bun! În lecțiile pe care ți le sugerez să le recapitulezi, o să învățăm cum să legăm propozițiile între ele ca să facem fraze clare și logice, care să-ți aducă puncte sigure la examen. Și promitem: fără stres inutil, doar cu exercițiu și un pic de zâmbet! 

În primele module, care au trecut (prea) repede, ne-am axat învățarea pe elementele fundamentale ale limbii – fonetică, vocabular, morfologie), apoi am trecut la următorul nivel și le-am împletit cu narațiunea și descrierea, tipuri de texte esențiale pentru Evaluarea Națională și, mai ales, pentru înțelegerea lumii din jurul nostru. În săptămânile ce urmează, vom încununa aceste baze ale materiei pentru Evaluarea Națională cu o zonă esențială a gramaticii limbii române: propoziția și fraza. Vei înțelege, în profunzime, cum funcționează frazele, cum ideile simple se leagă pentru a construi gânduri complexe și cum, prin analiză logică, poți descifra orice enunț cu ușurință.

Ca întotdeauna, reamintesc că recapitularea este structurată în module pentru a-ți oferi opțiunea de a alege propriul ritm de parcurgere a materiei (dacă nu ai fost alături de noi de la început, aici găsești primul articol al plannerului, iar aici pe cel de-al doilea).

Știu că sintaxa poate reprezenta un capitol anevoios, având în vedere micile detalii și capcane care pot apărea în analiza unei fraze. În săptămânile ce urmează, ne vom împrieteni cu ea și cu toate „piesele” din care este alcătuită. Subiectul, predicatul, complementul, atributul și apoziția nu sunt doar termeni abstracți din manual — sunt elementele care dau sens fiecărui enunț. În momentul în care vei înțelege pe deplin ce rol joacă fiecare, propozițiile vor înceta să mai pară complicate și vor deveni logice, clare, ca niște formule pe care le poți aplica oricând. La examen, când vei avea de analizat enunțuri sau de construit răspunsuri corecte, tocmai aceste detalii îți vor aduce puncte prețioase! În plus, chiar și în viața de zi cu zi, o propoziție bine construită face diferența dintre un mesaj clar și unul… Confuzant (există acest cuvânt în DEX?).

După ce începi să stăpânești propozițiile la nivel de expert, vine, firesc, momentul să le legi ca să înțelegi cum se construiește fraza — mai multe propoziții legate într-o construcție logică, fluidă. Vom descoperi cum propozițiile se coordonează sau  subordonează și ce sunt construcțiile incidente și impersonale, care îmbogățesc fraza și îi dau dinamism - și, mai ales, de ce contează toate aceste detalii. Pentru că fraza te ajută să-ți exprimi gândurile cursiv, coerent și corect, fie că scrii un eseu la examen, fie că îi povestești prietenei tale cum a decurs ziua ta. Cu cât înțelegi mai bine cum funcționează legăturile dintre propoziții, cu atât vei scrie și vei vorbi mai clar!

Nota bene pentru ce urmează să citiți în continuare.

1. După nevoi, ritm și cunoștințe anterioare recapitulării, rezolvă modele integrale de Evaluare Națională din când în când.

2. Îți recomand să aloci, în fiecare săptămână, timp pentru a rezolva cel puțin câteva exerciții practice, să nu le amâni pe toate pentru ultima săptămână - cea de recapitulare. Eficiența vine din practică, nu doar din teorie. 

3. Planificarea este orientativă și o poți modifica în funcție de propriile tale nevoi.

4. În modulele ce urmează, se va avea în vedere o împletire a analizei literare cu elementele de limbă și comunicare, întrucât nicio componentă nu poate fi pe deplin înțeleasă fără cealaltă.

Așadar, sugestia mea pentru săptămânile creative ale recapitulării pentru examenul de Evaluare Națională este următoarea:

7 - 12 aprilie 

Elemente de sintaxă

  • Predicatul verbal; predicatul nominal; numele predicativ; acordul numelui predicativ; subiectul exprimat (simplu şi multiplu); subiectul neexprimat (inclus, subînțeles); acordul predicatului cu subiectul; atributul (realizări prin adjectiv, substantiv, pronume, numeral, adverb); apoziţia; norme de punctuaţie; complementul: complementul direct, complementul indirect, complementul prepozițional; circumstanțialul de mod, circumstanțialul de timp, circumstanțialul de loc, circumstanțialul de cauză, circumstanțialul de scop; topica în propoziție; norme de punctuaţie (virgula).
  • Realizări propoziționale ale unor funcții sintactice: atributiva, completiva directă, completiva indirectă, completiva prepozițională, circumstanțiala de loc, de timp, de mod, cauzala, finala.
 
12 - 20 aprilie (extins, în limita timpului disponibil, în vacanța de Paște)

Fraza

  • Fraza: coordonarea prin juxtapunere și prin joncțiune; conjuncții coordonatoare; subordonarea prin conjuncții subordonatoare, prin pronume și adverbe relative; norme de punctuație (virgula, punctul-şi-virgula).
  • Construcţii sintactice: construcţii active/construcţii pasive cu verbul a fi; construcţii impersonale; construcţii cu pronume reflexive; construcţii incidente; construcții concesive și condiționale.

În ultima săptămână a recapitulării dedicate propoziției și frazei, îți recomand - ca pentru oricare altă parte a materiei, de fapt - să îți evaluezi cunoștințele prin cât mai multe exerciții practice.

Îți repet până te superi pe mine (îmi pare rău!) că exersarea cunoștințelor este cea mai sigură metodă care îți poate oferi siguranța de care ai nevoie la examen. Reia notițele despre părțile de propoziție, exersează identificarea tipurilor de fraze și felul în care propozițiile se leagă între ele. Ca să fii bine pregătit, rezolvă cel puțin două variante integrale de examen și analizează frazele întâlnite pas cu pas!

Precum în articolele anterioare, vin către tine cu o metodă utilă care te va ajuta să înveți acest segment al materiei pentru examen. Pentru că gramatica presupune multe clasificări și concepte punctuale, vom folosi harta mentală.

O hartă mentală este un mod de a organiza ideile, astfel încât să fie mai ușor de înțeles și de reținut. În mijloc se află ideea principală, scrisă sau desenată, iar de la ea pornesc ramuri către alte concepte importante. Fiecare dintre aceste idei poate avea, la rândul ei, alte ramuri cu informații legate de subiect. Toate împreună formează o imagine radială, cu multe raze, care ajută la înțelegerea mai clară a temei.

sursă: Canva

Să luăm exemplul unui concept gramatical. În centrul hărții ai subiectul - PRONUMELE. Din linia principală se ramifică tipurile de pronume - PERSONAL, REFLEXIV, POSESIV, DEMONSTRATIV etc. Și de aici se ramifică posibilele valori morfologice și funcții sintactice ale fiecăruia. Și construim, în acest mod, ditamai schema recapitulativă, succintă și eficientă.

Îți amintești începutul acestui articol? Ca în orice grup de conversații bun, înainte să încheiem această conversație îți las aici un ultim gând. Fiecare exercițiu pe care îl rezolvi este ca un mesaj nou trimis în grupul tău de pregătire cu prietenii — cu cât sunt mai multe, cu atât discuția devine mai clară! Ne auzim curând, în următorul modul! Vacanță plăcută!

Coordonatoare proiect EN Planner: Cristina Radu

EN Planner by Școala 9:

Dacă aveți o sugestie de articol, temă pe care să o abordăm sau o observație legată de acest material, vă rugăm să ne scrieți pe adresa scoala9@fundatia9.ro.

Maria Melente


Maria Melente este profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București. Iubește educația nonformală și învățarea prin joc și și-a făcut un țel din a crea conținuturi relevante pentru viața reală, în afara porților școlii. O găsiți pe Instagram, @profaderomana.ro, unde le dă sfaturi elevilor, rezolvă pentru ei teste de antrenament și prezintă recomandări de lectură deopotrivă pentru elevi, profesori și părinți.

Simina Popescu

ilustratoare

Simina Popescu e ilustratoare, autoare de bandă desenată, și îi place să scrie. Romanul ei grafic de debut, Leap, un coming-of-age story queer, va fi publicat în 2024 cu Macmillan US, și recent a făcut tranziția spre a scrie non-ficțiune și proză scurtă. E pasionată de reprezentarea LGBTQIA+ în media contemporană și de povești despre intimitate și emoții profunde.

CUVINTE-CHEIE

en_planner Evaluarea Națională Evaluare Națională