Kit REZOLVAT pentru creșterea alfabetizării matematice și științifice

Kit REZOLVAT pentru creșterea alfabetizării matematice și științifice

La finalul lunii februarie, în apropierea lansării primului număr al ziarului REZOLVAT, publicam și primul articol dedicat alfabetizării matematice și științifice, două dintre componentele alfabetizării funcționale. Trei luni mai târziu, reunim cele trei episoade de podcast și 16 articole publicate într-un kit complet de soluții. 

15.05.2025

de Raluca Cristea

Curând, proiectul nostru de jurnalism de soluții face un an de la lansare. În ultimul an, prin REZOLVAT, Școala9 a acoperit două teme importante pentru școala românească: abandonul școlar și alfabetizarea funcțională.

Am lansat proiectul nostru de solution journalism numit REZOLVAT în iunie 2024, când a început vacanța pentru 2,9 milioane de elevi, fiindcă în timp ce vacanța de vară este pentru mulți elevi o perioadă de relaxare și excursii, pentru alții este acel interval care îi va separa de școală poate pentru totdeauna, momentul în care decid ei sau alții din jurul lor că nu se vor întoarce în bănci din toamnă. Despre misiunea proiectului, poți citi în articolul REZOLVAT, primul proiect de jurnalism de soluții în educație.

Cifre și teorie, pentru început

Ne-am început documentarea despre alfabetizarea matematică și științifică pornind de la cifre. De ce nu ne place matematica? Răspunsul îl găsești în articolul semnat de Cristina Radu. Tot acolo vei descoperi și lucruri teoretice despre alfabetizarea matematică. Pentru că, așa cum scrie Cristina, aceasta „nu înseamnă doar abilitatea de a face calcule aritmetice, ci și capacitatea de a privi critic datele și informațiile, de a lua decizii informate și de a aplica gândirea logică în rezolvarea problemelor de zi cu zi.”

Punte spre literație și gândire critică

Maria Kovacs vrea ca niciun copil să nu termine clasa a IV-a fără să știe să scrie și citească pentru că literația este baza alfabetizării - inclusiv a alfabetizării matematice și științifice. A fost profesoară de limba engleză și de geografie, dar în ultimii aproape 30 de ani și-a îndreptat atenția către promovarea literației și gândirii critice. Am invitat-o la o discuție în cadrul podcastului REZOLVAT, discuție pe care o poți urmări pe Spotify și citi aici

Tot ea spune și că școala românească nu este pregătită să lucreze cu copii diverși, să-i sprijine pe fiecare să progreseze de la nivelul la care sunt, nu la care crede sistemul că ar trebui să fie. Cofondatoarea Asociației Toți Copiii Citesc ridică, în cadrul podcastului REZOLVAT, o problemă critică: fără o bază solidă de literație, este dificil să înțelegi concepte, termeni și informații de la mate și științe. Află de la ea cum îi învățăm pe elevi să ia decizii.

Tot de la Maria Kovacs jurnalista Cristina Radu a alcătuit o listă cu soluții dedicate sprijinirii profesorilor.

O școală de calitate, în viziunea finlandeză

Finlanda a devenit o senzație globală, loc de pelerinaj educațional. Deși rezultatele elevilor săi la PISA au mai dat înapoi, rămâne întrebarea: ce fac finlandezii în școlile lor așa bine? Jurnalista Andreea Archip a discutat despre asta cu Ari Pokka, creator de politici publice în educație și director la cea mai mare școală gimnazială din Finlanda.

Pentru o școală de calitate avem nevoie de profesori bine pregătiți și respectați, zero corupție în relația cu părinții și comunitatea, autonomie reală susținută de competență și instrumente, plus pace politică care permite planificarea pe termen lung, subliniază Ari Pokka, din perspectiva finlandeză.

Cum faci abordare interdisciplinară la științe exacte

Am mers până în Tulcea cu fotoreporterul Raul Ștef, pentru a spune povestea profesoarei care face abordare interdisciplinară la științe exacte. Antoneta Împușcatu, directoare la Școala Gimnazială „Ion Creangă” I.C. Brătianu, din Tulcea, are aceeași rutină de 35 de ani. Traversează Dunărea cu bacul zilnic până la școala din sat unde predă fizică și chimie. Crede că științele exacte trebuie să se completeze între ele și predă interdisciplinar împreună cu colegii ei. Poți citi povestea ei aici.

Ce e în controlul nostru

Într-un editorial semnat de Bogdan Ghiorghiu, cu audio de Vasi Capră, vorbim despre ce e în controlul nostru. Cum depășim rezistența naturală opusă de elevi ca să reușim să îi învățăm lucruri noi (și deseori abstracte sau dificile)? „E foarte important să clarificăm asta, dacă vrem să ajungem undeva”, punctează Bogdan.

„Fizica altfel”, „Chimia altfel”, „Matematica altfel”

În urmă cu 14 ani, o echipă mică dintr-un ONG căuta profesori de fizică care să-și dorească să predea altfel. Astăzi au ajuns să schimbe programa școlară și învățarea prin investigație este răspândită în săli de clasă din toată țara. După „Fizica altfel”, a urmat „Chimia altfel” și acum „Matematica altfel”. Cristian Hatu, președintele Centrului pentru Evaluare și Analize Educaționale, a explicat nuanțele schimbării de paradigmă în educație la podcastul REZOLVAT. Despre asta, poți citi într-un articol semnat de Andreea Archip

Cum se fac de fapt politicile publice în educație? Ai o idee și o implementezi pur și simplu sau e mai mult de atât? Centrul pentru Evaluare și Analize Educaționale, care a creat proiectele Fizica Altfel, Chimia Altfel și începe Matematica Altfel, lucrează pe un format evidence based policy. Adică politici publice bazate pe date și cercetări. Președintele său, Cristian Hatu, a povestit la podcastul REZOLVAT cum face asta.

Despre cum pot fi făcute altfel lucrurile afli și dintr-un text despre învățarea prin investigație.

Soluțiile se discută, apoi se aplică

La finalul lunii februarie s-a lansat ziarul REZOLVAT și cu ocazia asta 20 de activiști și profesori s-au așezat la aceeași masă pentru a găsi soluții la problemele din școala românească. Provocarea pe care le-a ridicat-o facilitatoarele Danina Arsene și Alexandra Cantor de la Fundația Friends for Friends a fost „Cum își pot uni forțele pentru a ajuta o comunitate vulnerabilă de elevi din mediul rural, cu risc de abandon școlar și rezultate slabe?”. Au pornit discuția de la un scenariu semi-fictiv din comuna Iedera, județul Dâmbovița, unde Danina a copilărit, și li s-au cerut participanților soluții pe termen scurt și lung pentru acea comunitate.

La nici o săptămână, Maria Gheorghiu de la Asociația OvidiuRO, care a participat la lansarea ziarului REZOLVAT, a întâlnit-o la un eveniment pe directoarea școlii din Iedera unde de altfel asociația a mai ajuns cu proiectele sale.

Am mers și noi în comuna din scenariu pentru a vedea exact cum se pune în aplicare o soluție pe termen scurt menită să încurajeze copiii de la cele mai mici vârste să meargă la școală. Jurnalista Denisa Sandu ne spune de cât efort și de câți oameni e nevoie ca un copil dintr-un sat din Dâmbovița să fie luat de mânuță și condus pentru prima dată în viața lui într-o sală colorată de grădiniță.

Mai multe soluții pentru predarea științelor

Ce treabă au drojdia, spanacul, sticla, paiele și plastilina cu predarea științelor? La orele de biologie, Cristina Dudan abordează teme despre consumul de droguri, despre boli psihice și sexuale. Face ca totul să aibă legătură cu viața lor de zi cu zi. Drojdia, spanacul, sticla, paiele, plastilina, toate sunt materiale didactice. Citește pe Școala9 despre câteva metode de-ale ei pentru predarea biologiei.

Și câteva soluții pentru organizarea catedrei de științe

Cum este organizată o catedră de științe în țări precum Australia și Germania? Cum colaborează profesorii între ei ca să livreze cea mai bună învățare către elevi? La podcastul REZOLVAT, Andreea Archip a vorbit cu profesorul Constantin Lomaca, cu experiența sa în cele două sisteme de învățământ, despre soluțiile care ar putea să crească nivelul alfabetizării științifice și alfabetice și în România.

„Nu pretinde niciodată că știi. Asta era cel mai important. N-am pretins niciodată că știu când n-am știut. Și le spuneam, uite, nu sunt sigur, vă spun mâine. Mă duceam acasă, mă pregăteam și le dădeam răspunsul a doua zi”, spune Lomaca în discuția cu Școala9.

O întoarcere la cifre

Cu 1 miliard de euro pus la bătaie din PNRR pentru dotarea laboratoare și cu diverse proiecte din sectorul ONG care au dotat școlile în ultimii ani, ne-am întrebat cât de mult contează asta în rezultatele elevilor. Ne-am uitat printre licitațiile publice să vedem ce achiziții au făcut școlile în ultimul an, dar am vorbit și cu specialiștii din proiectul Științescu, care de zece ani au lucrat cu profesori la firul ierbii pentru proiecte din domeniul STEM.

Am folosit tehnici de web scraping - colectare automată a informațiilor de pe site-uri oficiale, precum platformele de achiziții publice. Despre cum au fost cheltuiți banii afli dintr-un text semnat de Andreea Archip și Raluca Cristea, cu analiză de date de Radu Mihai.

Ce urmează?

Curând, revenim cu o nouă serie de articole și podcasturi dedicate educației sexuale.

Până atunci, REZOLVAT by Școala9 este pe Youtube, dar și pe Facebook, Instagram, TikTok și Spotify.

REZOLVAT este primul proiect de jurnalism de soluții în educație. Jurnalismul de soluții este o documentare riguroasă, bazată pe dovezi privind răspunsurile la problemele sociale. Jurnalismul de soluții nu este activism, nu eroizează oameni sau ONG-uri și nici nu prezintă o soluție ca fiind soluția la orice. Ci prezintă fapte și cercetări, variante posibile care și-au demonstrat eficiența, dar și limitările acestora. Prin REZOLVAT, Școala9 prezintă rezolvări la probleme punctuale din mediul educațional, implementate la nivel de școală, comună, oraș, județ și până la nivel național.

Raluca Cristea

reporter

Raluca este absolventă de Jurnalism la FJSC și masterandă la Jurnalism Tematic. La Școala9 îmbină storytelling-ul cu analiza riguroasă, aducând în prim-plan, printre altele, povești despre inteligență artificială, refugiați și sistemul educațional din zone defavorizate. Este și copywriter pentru un post de radio național și pasionată de călătorii, mereu în căutare de noi perspective. 

CUVINTE-CHEIE

alfabetizare stiintifica alfabetizare matematica kit de soluții rezolvat solutii